Ugrás a fő tartalomra

CAB 56

Galéria

Faanyagok- és építőanyagok automatikus raktára

A jövőbe mutató technológiával felszerelt raktár avatása

A CAB 56, a franciaországi építőipar egyik legnagyobb beszerzési szövetkezete új, automatizált raktárt helyezett üzembe. Fővállalkozóként az OHRA felelt a polcrendszerek kivitelezéséért, az áruházi kezelőrendszer (WMS) beszereléséért és a polcokat kiszolgáló rendszer integrálásáért.

A Bretagne-ban lévő Plescop községben lévő 4.500 m²-es raktárcsarnokkal a szövetkezet lényegesen ki tudta bővíteni raktárkapacitását a hosszú áruk, forgácslemezek, laminált termékek és raklapos áruk területén. Az OHRA magaspolcos rendszerei, a Harmon szállítási berendezései, valamint a Koettgen kanyarjáratokkal ellátott, polcokat kiszolgáló rendsze (RBG) mellett a projekt magában foglalja a CAB 56 Innolog raktárirányítási rendszerével összekapcsolt vállalati szoftverét is, amelybe integrálásra került a teljes 20.000 négyzetméteres terület összes raktározási, árukiválasztási és árukiküldési folyamata.

A CAB 56-ból, az Axisbois Consultants-ból és az OHRA-ból álló projektteam a teljes munkát három speciális részre és megvalósítási fejezetre osztotta fel: Az első rész a laminált termékek, forgács- és MDF-lapok automatikus be- és kiraktározását foglalja magában. A második rész az olyan különböző építőanyagok mint az alumínium profilok, ablakok, ajtószárnyak vagy padlók automatikus ki- és beraktározását tartalmazza. Végezetül a harmadik zónán belül a területen lévő összes többi raktárterület kerül integrálásra, ehhez tartozik a külső raktár WMS-hez való hozzákötése vonalkódon és az összes szállítóeszközön található rádióterminálon keresztül.

A 20 méter magas épület építése 2011 júniusában kezdődött, a padlólemezekkel, épületburkolattal és tetővel ellátott épületrendszer 2012 végén készült el. A több mint 900 tonnás polcelemek szerelése 2012 januárjában kezdődött és négy hónap alatt készült el. 2012 januárjában került az első RGB felszerelésre, áprilisban került sor a használatba vételre.

Az 1. zónában egy teljesen automatizált, polcokat kiszolgáló eszköz végzi az akár 5,1 méter hosszú és akár 5 tonna súlyú forgácslapcsomagok és raklapos laminált padlók be- és kiraktározását. A kanyarjáratos RBG eközben ennek a raktárterületnek mind a három járatát kiszolgálja. Az áruk vagy ügyfélmegbízásból vagy feldolgozási célból kerülnek a kiraktározásra a saját szabászati egységből. Láncos és görgős szalagokra kerülnek az áruk az RGB-ről, ezek szállítják az árukat a megfelelő munkaállomásra.

A 2. zóna nyolc járatának kiszolgálását kettő olyan kanyarjáratos RGB végzi, amely 4 tonna teherbírású és akár 4,2 méter hosszú árukat képes akár 12,5 méter magasságig emelni. Az RGB képes akár automatikusan dolgozni - például éjszaka újra feltölti a készletet -,akár félautomatikusan az "ember az áruhoz"-elv alapján. Félautomatikus üzemmódban a manuális, listás áruösszeállítás ötvöződik az egyik raktárhelyről a másikra történő automatikus szállítás előnyével. Percenként 150 méteres legnagyobb sebességgel az RGB egy óra alatt több mint 50 menetet végezhet.

Mindkét területen karos állványok kerültek felszerelésre, mert ezek a CAB56 különböző áruinak rugalmas tárolási lehetőséget kínálnak. A polcok 14 méter magasak és 75 méter szélesek, maximális egységenkénti terhelhetőségük 19 200 kilogramm. A polcszerkezet ezenkívül az RGB nehéz vezérsíneit is tartja.

A projekt harmadik, záró fokozata - 3. zóna - a teljes területen található összes új és már meglévő raktárterület WMS-hez való hozzákötését foglalja magában, tehát a külső területen történő, földön való tárolástól a készenléti részig. Ehhez a targoncákat olyan mobil, rádió alapú adatterminálokkal szerelték fel, amelyeken keresztül az árukat összeállítók a megbízásokat bizonylat nélkül megkapják és amelyek a raktárvezetés felé a raktározási teljesítményről javított, valós idejű információkat adnak.

Philippe Mérian, a CAB56 ügyvezetője

"A nagyság és komplexitás szempontjából Franciaországban és a mi piaci területünkön ez az első ilyen jellegű létesítmény. Sok, velünk kapcsolatban álló szövetkezet és baráti kapcsolatban álló fakereskedő már meglátogatta tétesítményünket, hogy tapasztalatot szerezzen arról, hogy az OHRA-val együtt mit valósítottunk meg. Raktárkapacitásunkat közel 50 százalékkal megemeltük és egyidejűleg elkerültük azt a problémát, hogy egy második raktárt kelljen építenünk. Hozzáteszem, hogy kezdetben teljesen új területen jártunk, de bíztunk régi partnereink szakmai tapasztalatában, akik már más országokban több hasonló létesítményt telepítettek. Az volt az elképzelésünk, hogy teljesen ellenőrizzük az összes elosztási folyamatot, redukáljuk a raktározás és mozgatás során az árukkal kapcsolatos hibákat és károkat, valamint minimalizáljuk a manuális mozgatási folyamatokat abból a célból, hogy ne károsítsuk a termékminőséget és redukáljuk a betegségek miatti kieséseket. Ezt mind realizáltuk. Az első fázis utáni első hónapban nőtt a termelékenység a bútorraktárunkban, ahol alvállalkozóként ügyfeleink részére fa alkatrészeket készítünk. Az árukárosodás ma a nullához közelít, a betegszabadságok száma a nehéz árukkal kapcsolatos kézi mozgatás csökkentésének köszönhetően érezhetően alacsonyabb és áruösszeállítási hibák sem lépnek fel. Állandó állományellenőrzéssel rendelkezünk, az állományt érintő hibák elhanyagolhatóak. Természetesen kezdetben alábecsültük a folyamat vállalkozásunkat és munkatársainkat érintő terjedelmét, de hatalmas változásnak lehettünk tanúi és a megfelelő döntést hoztuk, különösen a konjunktúra figyelembevételével."

A CAB 56-ról

A CAB56 beszerzési társaság keretén belül 350 üzem szövetkezett a tetőfedés, belső építészet, ácsmesterség, épületasztalosság és faépítés, valamint a kisebb építési társaságok területéről. A szövetkezet nem csak az építőanyag beszerzését - és annak a mesterekhez történő eljuttatását - végzi, hanem olyan szolgáltatásokat is mint az anyagok kiszabása, fémfeldolgozás vagy faszárítás. A szövetkezet 81 munkatársával 2010-ben 34 millió eurós forgalmat bonyolított. A CAB 56 ezzel forgalom tekintetében a Franciaországi Építőipari Beszerzési Szövetkezetek Egyesületének második legjelentősebb tagja. (ORCAB). 2013-ban ünnepelte a szövetkezet 15éves fennállását.