Ugrás a fő tartalomra

DORAS

Galéria

Új logisztikai platform a DORAS építőanyag kereskedő részére

A francia DORAS építőanyag kereskedő cég elosztó raktára kicsivé vált: Egy 22 utcás, új logisztikai platformnak kell elegendő helyet kínálnia az olyan termékek számára mint a forgácslapok, laminált lapok és egyéb építőanyagok. A Kerpenben székelő OHRA pusztán 5 hónapos projektidő alatt egy olyan polcrendszert épített, amely 12.000 m²-es alapterületével és 8 méteres raktármaasságával olyan dimenziókat ért el, amleyek Franciaországabn ebben az ágazatban csak ritkán lelhetők fel.

Amikor Gaston Doras 1928-ban megszerzett egy kis építőanyag kereskedést Dijonban, valószínű nem sejtette, hogy családneve 100 évvel később a keletfrancia régió legnagyobb építőanyag kereskedését jelöli majd. A DORAS hálózat ma négy márkanevet jelöl:

A Doras építőanyag kereskedőként 50 fiókkal rendelkezik, amelyek nayrészt Bourgogne Franche-Comté-ban találhatók.,

A Locouti a felszerelések és építési állványok kölcsönzéséért felel.

A Caréo a csempézési és burkoló munkák, a parkettázás és a fürdőszobák specialistája

A Ménéo az asztalosmunkák (ajtók, ablakok, lépcsők, bejáratik) szállítását és kivitelezését biztosítja.

A Doras hálózat ma 800 embert foglalkoztat és 2010-ben 208 millió eurós forgalma volt.

Gazdaságtalan és túl kicsi

2010 áprilisáig mind az ügyfelek mind a különböző elosztó telephelyek a vállalat Chenôve-i székhelyének területén lévő, fa termékek elosztását szolgáló platformról kaptak árut. A DORAS utolsó években megfigyelhető rohamos növekedésével ez a platform azonban elérte kapacitásának határait. Egy régi épületben alacsony raktárhelyiségekkel és rossz felosztással, egy időközben elavult raktárberendzéssel az épület már alig volt képes megfelelni a vállalat modern igényeinek.

"A régi raktár nem volt képes követni vállalatunk fejlődését", emlékszik vissza Brigitte Biju-Duval, a DORAS beruházásokért felelős igazgatója. "A tárolási kapacitás nem volt elégséges, a járatok a megnövekedett árumennyiség miatt eldugultak és a szűk rakodási területek ezenfelül akadálynak bizonyultak."

Nagyvonalú dimenziók

A DORAS elhatározta, hogy új raktárba költözik: A bérelt épület 12.000 m²-rel lényegesen több helyet kínált, mint a régi. Az új logisztikai berendezésnek az volt az előnye, hogy a fa építőanyagot kínáló társaságnak több helyet biztosított azáltal, hogy a fa termékek (pl. forgácslapok, rétegelt lemezek, parketta) számára pótlólagos helyet biztosított.

Az építőanyag kereskedő műszaki osztálya egyrészt akár 13 m hosszú termékek soronkénti tárolására alkalmas 15 soros, 75 m hosszú és 8 m magas konzolos polcrendszert és egy további 10 soros, 8,5 m magas raklappolccal rendelkező, ugyancsak 75 m hosszú polcrendszert tervezett. Összesen 22 járat került megtervezésre, amelyekből 12 járatot szűk járatú konzolos polcként kellett kivitelezni. A be- és kiraktározás többutas targoncákkal történik.

Elég nagy nagy projektekhez.

A polcrendszer beépítésével a DORAS a Köln melletti kerpeni központú OHRA Regalanlagen GmbH-t bízta meg. A vállalat elsősorban az építőanyag- és fémkereskedelem és a fagazdálkodás számára gyártott raktár- és polcrendszerek gyártására specializálódott. Éppen ennek a raktározási projektnek a tervezése során becsülték fel a DORAS illetékesei az OHRA francia forgalmazójának szakértelmét, aki hasonló nagyprojektek tapasztalataira támaszkodhatott.

"Az OHRA kiválasztása során mindenek előtt a projektünk nagysága volt meghatározó", fűzte hozzá Brigitte Biju-Duval. "Bizonyos olyan pályázókat ki kellett zárnunk, akik nem tudtak megfelelni a 10,5 t terheléscsökkentést érintő elvárásunknak. Ezenkívül a szállítónak igazolnia kellett, hogy a projektet gazdaságosan végre tudja hajtani, tehát a követelmény specifikációs füzetben leírt teljesítéseket megfelelően végre tudja hajtani.“

Az OHRA polcmegoldása azonban a részletek tekintetében meggyőző volt: A kempeniek a konzolos polcokhoz kizárólag tömörfalú, melegen hengerelt normál acélt használnak - ez az anyag a lemezekkel szemben durva raktárüzemben is tartósan megtartja statikai tulajdonságait. A raktározott tárgyak be- és kiraktározása során történő mozgatáskor a konzolokhoz ütődés károsíthatja az árukat, különösen a túlságosan hosszúfagerendákat. A beraktározandó raktári tárgyak és a polcok védelmére ezért az OHRA önbiztosító, beakasztott konzolokat használ - ezek ütközéskor felfelé vagy oldalra elmozdulnak, így a raktározott áru és a polc sértetlen marad.

Szerelés kilenc hét alatt

Az OHRA a DORAS új elosztó központja polcrendszereinek szállítására és beépítésére szóló megbízást 2010 december elején kapta meg. "A vezérsínekkel ellátott, 75 méter hosszú és 8 méter magas polcsorokkal rendelkező karos állványrendszerek kapcsán a szerelés során átlagon felüli pontosságra van szükség", jellemzi Bernard Lunven, Az OHRA franciaországi forgalmazási vezetője az OHRA szerelői előtt álló kihívásokat. 2011 március közepén érkeztek meg az építési helyre az első 23, nyersanyaggal megrakott teherautóval. A következő alig kilenc hónapban 750 konzolospolc-támaszt, 8.000 konzolt - részben rácsrostély betéttel -, valamint a négyutas targoncákhoz 2 kilométer, a lábakkal közvetlen összeköttetésben álló vezérsínt szereltek össze. A behajtási területen lévő vezérsíneket betonnal öntötték ki, hogy összességében azokat megerősítsék és a targoncák járatokba történő behajtását biztonságossá tegyék. A raklapraktár területén az OHRA 5 Omega rendszer került alkalmazásra. Ez képes akár 22,5 t padlóterhelés és 4,5 t rekeszterhelés megtartására. Az OHRA szerelői összességében 1.500 olyan raklaphelyet alakítottak ki, amelyek raksíkjait rácsrostéllyal látták el. A megbízás része volt ezentúl még egy 55 m²-es felületű acéldobogó. A munkálatok már április végén lezárásra kerültek.

"Az ütemterv betartásra került", Brigite Biju-Duval elégedett az OHRA teljesítményével. "A DORAS által végrehajtott projekttervezéstől kezdve a munkálatokat lezáró befejezésig szakértelmének köszönhetően az OHRA-tól a legnagyobb segítséget kaptuk." Végül is az OHRA bebizonyította, hogy a "Made in Germany" minőség a nagyobb mértékű anyaghasználat és az értékes polcrendszer ellenére ár-érték arány tekintetében megállja a helyét a konkurencia könnyebb rendszereivel összehasonlítva.