Ugrás a fő tartalomra

Superwood, Dänemark

Galéria

A Superwood Hampen székhellyel (DK) egy nemesfákat impregnáló és szárító üzemet működtet. Végtermékként a Superwood kültérre faprofilokat kínál, többek között teraszburkolatokat, homlokzati faburkolatokat és burkolatokat kerti házakhoz.

A kezeletlen facsomagokat régebben az udvaron tárolták a szabadban. Ehhez nagy területre volt szükség és fa profilok mozgatása sok időt vett igénybe. Az ügyfélnek ezért egy olyan tárolási lehetőségre volt szüksége, amely a meglévő gyártócsarnok feldolgozási folyamatának közvetlen közelében helyezkedik el. Egyidejűleg az új raktárat e lehető legszűkebb helyen kell felállítani , hogy a betonalap és a tető költségei minél alacsonyabbak legyenek. Ezenkívül lehetségesnek kell lennie a jövőbeni bővítésnek is olyan módon, hogy átépítésre lenne szükség

Ebben a projektben a nagy kihívás a magas szélterhelés (120 kg/m²) és hóterhelés (160 kg/m²) figyelembevétele volt. A nemes fák tárolásához elngedhetetlen volt a levegő-keringetés, az eső elleni védelem is szükséges volt ennek ellenére minden oldalról.

Több megoldási javaslat közül a Superwood az OHRA tűzi horganyzott karos állványmegoldása mellett döntött. Az átfedő tetőelemek és az oldaltargonca alkalmazását lehetővé tevő keskeny járat az ügyfél szemében döntő érvek voltak. A tervezésre egy dán kereskedelmi partnerrel együtt került sor az ügyfélnél a helyszínen. Itt már előzetesen fontos szempontok (alapok betonminősége és betonvastagsága, valamint a tető formája) kerültek megbeszélésre. Ugyancsak már az kezdetektől bevonásra kerültek a helyi targoncakereskedők.

A járatokon vezérsínek találhatók az oldaltargonca igényeinek megfelelően. A járatok mindkét oldalán elhelyezkedő bejárati területeket egy keret védi a széltől és víztől. Az átfedő tetőelemek védenek a közvetlen időjárási hatásoktól és egyidejűleg biztosítják a megfelelő szellőzést. A külső polcokat védőfal burkolja, ez ugyancsak az időjárás elleni védelmet szolgálja.

A polcrendszert rövid idő alatt szakszerűen az OHRA szerelte, a keretek burkolatát, a tetőt és a kapcsolódó vízelvezetést az építtető.

Az ügyfél a berendezést 10 héttel a megrendelés után már használta. A bővítés mindenkor lehetséges.