Ugrás a fő tartalomra

Ubrankovics

Galéria

Ezer köbméter fa közvetlen elérése

Magyarország legismertebb készházgyártó vállalata, az Ubrankovics Kft. öt új sor OHRA karos állványt helyezett üzembe telephelyén. Ez egyelőre a raktárkapacitás folyamatos bővítésének utolsó szakaszát jelenti: Jelenleg 13 darab max. 5,5 méter magas állvány áll rendelkezésre az 1000 köbméternyi faanyag tárolására. Az állványrendszer kiépítése adta a gyártás kapacitásnövelésének alapját, így többek között a raktárból származó nyersanyaggal folyamatosan látják el az új CNC-gépparkot. A nagy volumenű raktárkészlet lehetővé teszi a gyártás megbízható nyersanyag-ellátását, a padló helyett a karos állványokon történő tárolás pedig összességében jelentősen növelte a termelékenységet is.

A raktárkapacitás iránti igény növekedése
Eredetileg az Ubrankovics Kft. a gyártáshoz szükséges, akár 13 méter hosszú gerendákat és alkatrészeket egy külső raktárban, a padlón tárolta. Mivel ezeket az árucikkeket egymásra pakolva tárolták, a speciális alkatrészekhez való hozzáférés körülményes és hosszadalmas volt. Mindenekelőtt azonban ennek a tárolási formának a kapacitása a folyamatosan növekvő gyártás mellett gyorsan elérte határait. A rendelkezésre álló kinti területek raktárkapacitásának növelése érdekében az Ubrankovics cég úgy döntött, hogy a tömbös tárolást karos állványrendszerrel helyettesíti.

Ehhez a vállalat a karos állványok európai piacvezetője, az OHRA cég raktármegoldását választotta. A rugalmas, állítható magasságú karoknak köszönhetően az állványok zökkenőmentesen állítható tárolási magasságot biztosítanak; a tartós, melegen hengerelt acélprofilokból készült keskeny kialakítás pedig a kis alapterületű, kompakt tárolás elengedhetetlen alapfeltétele. A kültéri állványok szinterezett kivitelben készültek, a nyílt szín alatt történő tároláshoz. Mivel az állványokat tömör anyagból gyártják, így a rejtett rozsdásodástól sem kell tartani.

Folyamatosan növekvő termelékenység
Az Ubrankovics cégnél telepített állványok 5,5 méter magasak és karonként akár 800 kg terhet is elbírnak. Az első állványsorokat már 2016-ban üzembe helyezték, azóta folyamatosan bővítik az állványrendszert. Jelenleg összesen 13 állványsort használnak, amelyeket két négyutas és egy oldalvillás targonca szolgál ki.

A folyamatosan bővülő tárolási kapacitásnak és az anyaghoz való, a padlós tároláshoz képest lényegesen könnyebb hozzáférésnek köszönhetően a raktár hatékonysága jelentősen nőtt. Emellett az éves faanyag szükséglet mintegy egyharmadát kitevő nagy raktárkészlet garancia a gyártás folyamatos és megbízható működésére. Összességében a karos állványraktár a vállalat termelékenységét általánosan jelentős mértékben növelte.

Az Ubrankovics Kft.-ről:
Az Ubrankovics Kft. 1990-ben alapított családi vállalkozás, amely mára Magyarország egyik legismertebb faipari készházgyártójává nőtte ki magát. Az Ágfalván működő cég gerendaházakat és nagyméretű, energiatakarékos házakat tervez, gyárt és telepít Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában. Különös figyelmet fordítanak a környezettudatos, hagyományos nyersanyagokat felhasználó és hagyományos értékeket képviselő építészeti megoldásokra. 2011-ben a vállalat első magyar gyártóként megkapta az Európai Műszaki Engedélyt (ETA – 11/0279) a Holzforschung Austria nevű szervezettől, amely az EU egyik legismertebb tanúsító intézete.