Ugrás a fő tartalomra

Acerinox Deutschland GmbH

Galéria

Optimális raktártechnika a nemesacél szolgáltató központ számára

Gyors hozzáférés és precíz áruösszállítás

A langenfeldi ACERINOX Deutschland GmbH, a spanyol ACERINOX S.A. leányvállalata 2003 júniusában nyitotta meg Rottweil "Bemer Feld" ipari területén újabb nemesacél szolgáltató központját 5.500 m2 raktárterülettel, amelyet gyorsan a mostani kb. 8.500 m2-es beépített felülettel rendelkező végleges nagyságra bővített.

Az építés oka többek között a jelentős számú dél-németországi felhasználó közvetlen közelségének kihasználása és az ACERINOX Deutschland által ellátott többi országhoz viszonyított kedvező helyzet.

Az Acerinox szállítási programjához tartozik: állandó és fix hosszúságú rozsda- és saválló szalagok, melegen és hidegen hengerelt lemezek, rozsdamentes fényes acélok és huzalok.

Az első fázisban az anyagokat az új telephelyen először a földön tárolták és ott targoncával állították össze az egyes árucsoportokat. A gyorsan növekvő kereslet és az ezzel együttjáró növekvő árumennyiség miatt új raktároptimalizálást kellett keresni.

A profilraktár átalakításának legfontosabb kritériumai az egyes profilokhoz való közvetlen hozzáférés, a helytakarékos tárolás és a gyors áruösszeállítási lehetőség voltak. Az új raktárrendszer tervezéséhez és későbbi kivitelezéséhez a rugalmas konzolos polcok specialistáját és piacvezetőjét, a kerpeni Ohra Regalanlagen GmbH-t nyerték meg. 2006 elején kezdődtek az első megbeszélések az Acerinox rottweili raktár kapcsán illetékes munkatársa és az Ohra szaktanácsadója között.

Az volt az elvárás, hogy több, mint 3.500 t nemesacél profil kb. 1.500 formában és különböző hosszúságokban konzolos polcokon el legyen helyezhető, és mindenkor lehetséges legyen a hozzáférés minden egyes kívánt profilhoz. Ezentúl ezeket a mennyiségeket egy alig 1.500 m2 nagyságú helyen kell elhelyezni.

A megoldás egy 7,50 m magas, az 1.250 mm hosszúságú konzolonként 1.200 kg teherbírású, egymás fölött 14 raksíkkal rendelkező konzolos polcrendszer volt

A polclábaknál lévő vezérsínek és a Hubbex négyutas targoncák lehetővé tették a csupán 2,42 m széles menetszélességet, amelyet szintén ki kellett biztosítani egy járatbiztosító rendszerrel a személyek és targoncák szűk járatokban való találkozásának megakadályozása érdekében.

A polcjáratok hátsó végén a targoncát egy padlóba süllyesztett vevő automatikusan megfordítja. Ha egyszer behajtott egy járatba, a targonca vezetője teljesen a be- és kiraktározásra koncentrálhat. A szűk járatnak és a vezérsíneknek köszönhetően nem szükséges a járatban való kormányzás

A kívánt tárgy leggyorsabb megtalálása érdekében minden egyes árucikk állandó, cikkszámmal ellátott raktárhelyet kapott. A targoncába beépített kamera segítségével a be- és kiraktározás során a raktárhelyen lévő cikkszám összehasonlításra kerül a be- és kiraktározandó áru cikkszámával a nem megfelelő beraktározás vagy kivétel elkerülése érdekében.

Már 2006 nyarán leszállításra kerültek a karos állványok, majd ezeket az OHRA szerelői szakszerűen felállították. A profiltárolással kapcsolatos pozitív tapasztalatoknak köszönhetően az Acerinoxnál közben elhatározták, hogy a huzalperemgyűrűk területét is az Ohra-val terveztetik meg és egy speciális raklapos polcrendszer kiépítésének segítségével hatékonyabbá alakítják.