Ugrás a fő tartalomra

Bati Nature

Galéria

Warehouse building
Rack-clad building made of cantilever racks
Floor storage zone between the racks 

Alternatív falszerkezet

A francia Bati-Nature faipari/fakeretes építőipari/szalmabála szigetelésű házak építésére szakosodott vállalat az OHRA speciális állványrendszerével új tárolási kapacitásra tett szert a faanyagok és az előregyártott falelemek raktározásához. Két tetőtartó elemekkel ellátott 24 méter hosszú karos állvány alkotja a csarnokszerű építmény falait. Az állványok között egy kb. 6 méter széles, bejárható tér maradt a padlón történő tároláshoz. Az OHRA másfél héten belül végzett a speciálisan kialakított raktárlétesítmény összeszerelésével.

A Bati-Nature egy olyan szociális gyártó szövetkezet (SCOP), ami másként gondolkodik az építőipar világáról: A vállalat a 20 munkatársával együtt egyrészt szeretné úgy megvalósítani a kényelmes és egyedi lakhatást, hogy közben bizonyos határok közé szorítja az építkezés, valamint az épületek használatának és lebontásának környezeti hatásait. Másrészt munkavállalói tulajdonban lévő szövetkezetként nagyfokú munkavállaló-központúsággal ötvözi az ipari gyártási technológiát.

A Bati-Nature az új raktár tervezésekor is a saját útját járta: Ennek célja az volt, hogy további raktárkapacitást teremtsen mind a szerkezeti faanyagok, gerendák és egyéb faanyagok számára, mind pedig a több méter széles és magas, fakeretes szerkezetű és szalmával szigetelt falelemek számára. A vállalat az OHRA segítségével egy kombinált megoldást választott, ahelyett hogy a falelemeknek egy hagyományos csarnokot, a faanyagoknak pedig külön állványokat épített volna.

Ehhez az OHRA két 24 méter hosszú karos állványsort állított fel. Az állványok karjai és lábai kifelé néznek. Az 5,51 méter magas állványtartókon továbbá mindkét oldalon 3,2 méter hosszú tetőtartók találhatók. Az állványok úgy vannak összeszerelve, hogy közöttük egy fedett, csaknem 6 méter széles terület áll rendelkezésre a padlón történő tároláshoz. Ez a terület járművekkel gond nélkül megközelíthető az állványok kifelé néző lábainak köszönhetően. Itt kapnak helyet az előre legyártott falelemek. A külső falakon az 1,2 méter hosszú, 800 kg teherbírású karok három (vagy az állvány lábaival együtt négy) szintén fedett raktárszintet alkotnak. Itt tárolják a gerendákat és a szerkezeti faanyagot.

Így ennek a csupán 1,5 hét alatt létrehozott szerkezetnek köszönhetően jelentősen gyorsabban sikerült növelni a raktárkapacitást, mintha egy hagyományos raktárcsarnok épült volna.