Ugrás a fő tartalomra

Gooskens Hout Groep

Galéria

Raklapos polcok hosszú tárgyak tárolásához

Több fa négyzetméterenként

A gyártó üzemekben lévő raktárállományok a fagazdálkodásban is egyre inkább csökkennek. Így a faanyagok szállítását végzőknél is szigorodnak a logisztikai követelmények. A Gooskens Hout Groep így egy az OHRA raklapos polcaival felszerelt, új raktárcsarnokot épített. Így most több áru tárolható ugyanazon a felületen és a kiválasztás is javult.

Fakereskedőként a hollandiai hoogelooni székhelyű Gooskens Hout Groep fenyőből készült faanyagot értékesít mindenek előtt Hollandiában és Belgiumban. Az 1863-ban alapított vállalkozás 83 munkatársat foglalkoztat. A hoogelooni telephelyen a faanyagot a vevők megrendelésének megfelelően készítik elő és válogatják ki, ennek megfelelően minden keresett nagyságban és hosszban található faanyag az ajánlatban.

Az ottani, még saját építésű, külső területen álló faraktár két raksíkjával ugyanakkor elérte határait. Hiszen a Gooskens ügyfelei is ésszerűsítették folyamataikat és minimalizálták a raktárkészleteket. Ennek megfelelően nagyobb kapacitást követelnek a faanyagot szállítóktól a biztos szállítás garantálása érdekében. A Gooskens ezért új raktár építése mellett döntött. Egyedi vonások: A raktárt sejtes felépítésű raktárként kellett felépíteni, azaz a fa gerendákat és léceket hosszában a 6,500 mm mély rekeszekbe "dugják". Ez a raktározott profillécek jobb áttekintését és gyorsabb kézzel történő kiválasztást tesz lehetővé.

Az új raktár kivitelezője az OHRA volt. A kerpeni (Németország) vállalkozás az építőanyag- és fakereskedelemben használatos polcmegoldásokra specializálódott. A Gooskens az OHRA raklapos polcmegoldását választotta. A megfelelő raktármélység elérése érdekében az OHRA szakemberei több polcrendszerkeretet helyeztek egymás mögé és láttak el fából készült aljzattal. A keretek olyan melegen hengerelt acélprofilokból készültek, amelyek rugalmasan kitérnek az ütközés elől és mégis megtartják függőleges terhelhetőségüket. A szerkezet feletti tető védi a tárolt fát az időjárástól és ez a polcrendszert önálló épületté teszi. Összességében az új raktár 6 méter magas és 120 méter hosszú. Az öt raktársík egyenkénti terhelhetősége 2.800 kilogramm.

A Gooskens új raktárának köszönhetően most egy négyzetméter alapterületen nem csak több faanyag tárolható, hanem a kompakt raktározásnak köszönhetően a kiválasztási útvonalak is lényegesen lerövidültek.

Projektjelentés Gooskens Hout Groep

A Gooskens fenyőből készült faanyagot importál különböző európai országokból, például Oroszországból. Ennek a faanyagnak jelentős részét saját termelő üzemeiben dolgozza fel. Az ügyfelek jórészt regionális fakereskedők, építőanyag kereskedők, valamint a hollandiai és belgiumi fafeldolgozó ipar. A Gooskens Hout Groep három területet foglal magában. Hoogeloonból kapják az ügyfelek az egyénileg összeállított szállítmányokat. Moerdijkben, ahol Hollandia legnagyobb lucfenyő állományát tartják raktáron, nagy szériák kerülnek gyártásra. A Gooskens Hout Overboord pedig Skandináviából szállít közvetlenül az ügyfeleknek.