Ugrás a fő tartalomra

Knaus Tabbert

Galéria

Közeli logisztika messzi utakon járó lakókocsikhoz

Knaus Tabbert, Európa egyik vezető szabadidőjármű-gyártója, új gyártócsarnokkal jelentősen bővítette termelési kapacitását jandelsbrunni székhelyén. A közvetlenül a gyártócsarnok mellé épült raktár minimálisra csökkenti az alkatrészellátási időt. Az OHRA szállította a nagy magasságban is jelentős teherbírású karos és raklapos állványokat az új raktárba. A kerpeni székhelyű OHRA rendszerszállító tudta a legjobban teljesíteni a tűzvédelmi rendszerekre vonatkozó szigorú követelményeket is.

Lerövidült logisztika és FIFO
Az új raktár különböző tömbös, karos és hagyományos raklapos raktárakat vált ki, amelyek egy részét külső szolgáltatóktól bérelték. Az új raktár közvetlen kapcsolata a gyártással minimalizálja a logisztikai útvonalakat, és csökkenti a gyártáshoz szükséges anyag- és alkatrészkészleteket. Ugyanakkor az új karos és raklapos állványokon történő tárolás jelentősen csökkenti a tárolt áruk sérülésének kockázatát is – különösen a korábban tömbökben tárolt rétegelt lemez csomagok esetén. Emellett korábban sok anyagot többször is át kellett rakodni a „First-In-First-Out” felhasználáshoz. Például a ragasztók élettartama korlátozott, ezért a FIFO itt elengedhetetlen. Egyébként a Knaus Tabbert igyekszik minden más anyagot is FIFO módon tárolni.

Raklapos és karos állványrendszerek 
A karos és raklapos állványrendszerek kombinációja lehetővé teszi a legkülönbözőbb anyagok, például ragasztók, alumínium és GRP tekercsek, rétegelt lemez csomagok, PVC padlóburkolatok, fa és poliuretán habszalagok tárolását. A melegen hengerelt acélprofilokból készült OHRA állványok egyik előnye a nagy teherbírás: a Knaus Tabbertnél például a karos állványok állványonként akár 12 tonnát is elbírnak, és egy-egy kar teherbírása akár 1000 kilogramm is lehet – még a legmagasabb, 7,5 méter magas tárolási szinten is. Az akár 1,2 tonnás GRP-tekercseket és 1,8 tonnás fémlemez tekercseket raklapos állványokon tárolják. A rácsos fenékkialakítású állványok rugalmas betárolást tesznek lehetővé a tekercsrakodó segédeszközök formátumától függetlenül. A karos állványok részben rácsos fenékkialakítású állványok lehetővé teszik konténerek és rakományhordozók széles választékának tárolását.

Helytakarékos beépített tűzvédelem
A tárolt tárgyak (fa, ragasztóanyagok, műanyagok) miatt a raktár nagyon magas tűzvédelmi osztályba tartozik. Ennek megfelelően az állványokat átfogóan fel kellett szerelni sprinkler rendszerrel. Az OHRA rugalmas megoldást kínált, különösen a karos állványrendszerek esetében: az állványoszlopon két 80 milliméteres lyukat fúrtak, amelyeken keresztül a tűzvédelmi rendszerek vezetékeit be lehetett vezetni. Ez a megoldás nemcsak különösen helytakarékos, de a vezetékeket is kifejezetten jól védi sérülés ellen.