Ugrás a fő tartalomra

Nyfeler Holzwaren AG

Galéria

cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system

A keleti és a nyugati oldal különbségeinek „kiegyenlítése”

A meredek lejtésű terep és a szűkös helyviszonyok különleges követelményeket támasztottak a Nyfeler Holzwaren AG asztalosvállalat számára készülő új, kültéri raktárrendszer tervezési szakaszában. Az OHRA a kétoldalas karos állványokat végül keleti és nyugati oldalra osztotta, amelyet az eltérő padlómagasság és az egymáshoz képest eltolt kialakítás ellenére egy közös, hat méteres tető véd. A Nyfeler az állvánnyal jelentősebb több tárolófelületet nyert, időt takarít meg a be- és kirakodáskor és a tárolt áruk esetén kevesebb a sérülés az időjárási hatások elleni védelemnek köszönhetően.

Korábban: Kültéri tárolás

Eddig a Nyfeler a bükkfa táblásított lapokat, amelyeket a vállalat többek között a CUBORO golyópálya rendszerek gyártásához használ, illetve a tűzifát és más termékeket a szabadban tárolta. Azonban a tároláshoz használt euro-raklapok folyamatosan ki voltak téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt az egymásra helyezve raktározott áruk veszélyesen megdőltek. Az árukhoz való hozzáféréskor a termékeket nehezen lehetett átrakodni. A Nyfeler minden halmot ponyvával is letakart, így védve azokat az időjárás viszontagságaitól, ami az anyagmozgatást jelentősen megnehezítette. Nem utolsósorban pedig a raktár túlságosan nagy területet foglalt le.

Kedvezőtlen helykihasználási lehetőségek

Ezért a Nyfeler úgy döntött, hogy a raktár hatékonyságát az OHRA karos állványainak alkalmazásával jelentősen megnöveli. Az erre a célra előirányzott hely azonban egyedi konstrukciót igényelt: A terepviszonyok miatt a kétoldalas állvány egyik oldalának alapja a másik oldalhoz képest 1,5 méterrel feljebb helyezkedett el. Továbbá a teherautókat a konstrukció nem akadályozhatta a szűk terepen való manőverezésben. Nem utolsósorban a teljesen különböző áruknak is helyet kellett találni: Az akár 4,4 m magas és 5,5 m széles táblahalmoknak, a hordóknak, zsákoknak és más termékeknek.

Kétoldalú állvány

Az OHRA tervezői ezt a kihívást az állványok felosztásával oldották meg: A magasabban fekvő nyugati oldalon az állványok 6770 mm magasak. Erre rögzítették a 1,5 m hosszú, 1000 kg teherbírású karokat. A lábazattal együtt ezek négy tárolási szintet alkotnak. A keleti oldalon az állványok mérete 8270 mm, így a padló magasságkülönbsége kiegyenlítődik. Ennek az oldalnak az alján akár 10 tonna súlyú bükk táblásított lapok is felhalmozhatók. A fölötte lévő tárolószint további, akár 2300 kg súlyú táblásított lapoknak biztosít helyet. A keleti és a nyugati oldalak hosszirányban eltolt kialakításúak: A keleti oldal néhány méterrel „később” kezdődik, így az állvány alapja nem nyúlik be a felhajtóútra az építmény sarkainál és a teherautók szűk sugarú körben megkerülhetik az állványt.

Az állvány minden tárolási szintjét rács fedéssellátták el, így minden típusú áru rugalmasan berakodható - a raklapoktól, illetve a rakodási segédeszközöktől függetlenül. A rács fedés  egyrészt lehetővé teszi a raktározott termékek megfelelő szellőzését, másrészt szabad rálátást biztosít a be- és kirakodásnál. Az állványok tetejére három méter hosszú, 11 fokos dőlésszögű tetőkarok vannak felszerelve. A nagyméretű tető megbízható védelmet nyújt a tárolt áruk számára az időjárás viszontagságai ellen. Az állvány statikai számításánál természetesen figyelembe vették az ilyen nagy tetőfelületnél fellépő szél- és hóterheket is.

Dupla kapacitás, időmegtakarítás

Az új állványrendszer a Nyfeler vállalat számára számos előnnyel jár, ezt Remo Nyfeler ügyvezető is hangsúlyozza: „Ugyanakkora területen immár dupla akkora tárolókapacitással rendelkezünk. Emellett rengeteg időt takarítunk meg a rövidebb útvonalaknak és annak köszönhetően, hogy a tárolt árukat már nem szükséges ponyvával védeni.” Mérete ellenére az állvány elegánsan illeszkedik a környezetbe. Nem utolsósorban a teljes raktár tiszta és tágas, ez az ügyfelekben pozitív benyomást kelt. 

A Nyfeler Holzwaren vállalatról:

A Nyfeler Holzwaren AG-t 1937-ben alapították. Ma a harmadik generációs Margret és Remo Nyfeler vezetik a vállalatot. A családi vállalkozás, amelynek székhelye a svájci Gondiswil, jelenleg 14 munkavállalót foglalkoztat. Olyan saját termékeket gyártanak, mint a lábmasszázs-hengerek, fa játékok, fa termékek, melyeket szaküzleteken, valamint saját gyári üzletükön keresztül értékesítenek. Ezek mellett igény esetén sorozatban is gyártanak fából készült termékeket, például promóciós ajándéktárgyakat. A gyártás azonban elsősorban a Cuboro-ra összpontosít. Ez a fa játékszer több mint 100 különböző elemből áll, amelyekből kreatív kombinációkkal és logikai tervezéssel végtelen számú golyópálya készíthető.