Ugrás a fő tartalomra

Nyfeler Holzwaren AG

A keleti és a nyugati oldal különbségeinek „kiegyenlítése”

A meredek lejtésű terep és a szűkös helyviszonyok különleges követelményeket támasztottak a Nyfeler Holzwaren AG asztalosvállalat számára készülő új, kültéri raktárrendszer tervezési szakaszában. Az OHRA a kétoldalas karos állványokat végül keleti és nyugati oldalra osztotta, amelyet az eltérő padlómagasság és az egymáshoz képest eltolt kialakítás ellenére egy közös, hat méteres tető véd. A Nyfeler az állvánnyal jelentősebb több tárolófelületet nyert, időt takarít meg a be- és kirakodáskor és a tárolt áruk esetén kevesebb a sérülés az időjárási hatások elleni védelemnek köszönhetően.

Korábban: Kültéri tárolás

Eddig a Nyfeler a bükkfa táblásított lapokat, amelyeket a vállalat többek között a CUBORO golyópálya rendszerek gyártásához használ, illetve a tűzifát és más termékeket a szabadban tárolta. Azonban a tároláshoz használt euro-raklapok folyamatosan ki voltak téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt az egymásra helyezve raktározott áruk veszélyesen megdőltek. Az árukhoz való hozzáféréskor a termékeket nehezen lehetett átrakodni. A Nyfeler minden halmot ponyvával is letakart, így védve azokat az időjárás viszontagságaitól, ami az anyagmozgatást jelentősen megnehezítette. Nem utolsósorban pedig a raktár túlságosan nagy területet foglalt le.

Kedvezőtlen helykihasználási lehetőségek

Ezért a Nyfeler úgy döntött, hogy a raktár hatékonyságát az OHRA karos állványainak alkalmazásával jelentősen megnöveli. Az erre a célra előirányzott hely azonban egyedi konstrukciót igényelt: A terepviszonyok miatt a kétoldalas állvány egyik oldalának alapja a másik oldalhoz képest 1,5 méterrel feljebb helyezkedett el. Továbbá a teherautókat a konstrukció nem akadályozhatta a szűk terepen való manőverezésben. Nem utolsósorban a teljesen különböző áruknak is helyet kellett találni: Az akár 4,4 m magas és 5,5 m széles táblahalmoknak, a hordóknak, zsákoknak és más termékeknek.

Kétoldalú állvány

Az OHRA tervezői ezt a kihívást az állványok felosztásával oldották meg: A magasabban fekvő nyugati oldalon az állványok 6770 mm magasak. Erre rögzítették a 1,5 m hosszú, 1000 kg teherbírású karokat. A lábazattal együtt ezek négy tárolási szintet alkotnak. A keleti oldalon az állványok mérete 8270 mm, így a padló magasságkülönbsége kiegyenlítődik. Ennek az oldalnak az alján akár 10 tonna súlyú bükk táblásított lapok is felhalmozhatók. A fölötte lévő tárolószint további, akár 2300 kg súlyú táblásított lapoknak biztosít helyet. A keleti és a nyugati oldalak hosszirányban eltolt kialakításúak: A keleti oldal néhány méterrel „később” kezdődik, így az állvány alapja nem nyúlik be a felhajtóútra az építmény sarkainál és a teherautók szűk sugarú körben megkerülhetik az állványt.

Az állvány minden tárolási szintjét rács fedéssellátták el, így minden típusú áru rugalmasan berakodható - a raklapoktól, illetve a rakodási segédeszközöktől függetlenül. A rács fedés  egyrészt lehetővé teszi a raktározott termékek megfelelő szellőzését, másrészt szabad rálátást biztosít a be- és kirakodásnál. Az állványok tetejére három méter hosszú, 11 fokos dőlésszögű tetőkarok vannak felszerelve. A nagyméretű tető megbízható védelmet nyújt a tárolt áruk számára az időjárás viszontagságai ellen. Az állvány statikai számításánál természetesen figyelembe vették az ilyen nagy tetőfelületnél fellépő szél- és hóterheket is.

Dupla kapacitás, időmegtakarítás

Az új állványrendszer a Nyfeler vállalat számára számos előnnyel jár, ezt Remo Nyfeler ügyvezető is hangsúlyozza: „Ugyanakkora területen immár dupla akkora tárolókapacitással rendelkezünk. Emellett rengeteg időt takarítunk meg a rövidebb útvonalaknak és annak köszönhetően, hogy a tárolt árukat már nem szükséges ponyvával védeni.” Mérete ellenére az állvány elegánsan illeszkedik a környezetbe. Nem utolsósorban a teljes raktár tiszta és tágas, ez az ügyfelekben pozitív benyomást kelt. 

A Nyfeler Holzwaren vállalatról:

A Nyfeler Holzwaren AG-t 1937-ben alapították. Ma a harmadik generációs Margret és Remo Nyfeler vezetik a vállalatot. A családi vállalkozás, amelynek székhelye a svájci Gondiswil, jelenleg 14 munkavállalót foglalkoztat. Olyan saját termékeket gyártanak, mint a lábmasszázs-hengerek, fa játékok, fa termékek, melyeket szaküzleteken, valamint saját gyári üzletükön keresztül értékesítenek. Ezek mellett igény esetén sorozatban is gyártanak fából készült termékeket, például promóciós ajándéktárgyakat. A gyártás azonban elsősorban a Cuboro-ra összpontosít. Ez a fa játékszer több mint 100 különböző elemből áll, amelyekből kreatív kombinációkkal és logikai tervezéssel végtelen számú golyópálya készíthető.


Projektgaléria

cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system
cantilever racking system