Ugrás a fő tartalomra

Staatstheater Karlsruhe

Galéria

Lényeges költségcsökkentést ért el a Karlsruhe-i Állami Színház azáltal, hogy a díszletek és kosztümök különböző, a városban szétszórt raktárépületeit egy helyen egyesítette.

A killisfeldi ipari területen létre jött a Züblin Építési Konszern vezetésével, a haladó raktártechnika legújabb szempontjainak figyelembevételével, a Nemzeti Színház új raktárépülete, az olyan értékes tárgyak részére mint a kosztümök és színházi díszletek.

A kosztümök tárolását egy 3.200 m2-es összterületű, kétemeletes tároló galérián oldották meg. Raklapos állványok és mozgó alvázra szerelt állványok biztosítanak a kosztümöknek helyet. A tárológaléria így megháromszorozza az alapterületet, adott esetben leszerelhető, egy 9 m magas raktárhelyiség maradna utána. Egy valóban rugalmas és jövőbe mutató raktározási építési mód

A nagy terjedelem miatt a díszletek különösen nehézkesen tárolhatók annak ellenére, hogy a gyors és kedvező költségű színpadváltáshoz lehetőleg közvetlen hozzáférésre van szükség. A megoldás végül egy mozgó karos polcrendszer. A 2.5 m hosszú karokon nagy lemezek (2,2 x 6 m) kerültek 3 szinten, egyenként 2,1 m szintmagassággal. A Karlsruhe-i Nemzeti Színházban a kétoldalas karos állványokhoz 6 mozgatható alváz került felszerelésre egyenként 60 m hosszúságban. A magas tűzvédelmi követelmények megfelelő a mozgó alvázon elhelyezett tömlőrendszerekkel lett megoldva, Ezt a megoldást használta az OHRA a Zürichi Opera díszletraktárában is.