Ugrás a fő tartalomra

Staatstheater Stuttgart

Galéria

Németországban a Stuttgarti Állami Színház díszletraktára egyedülállónak számít.

2007-ben a számos különböző díszlet-, kellék- és kosztümraktár megszüntetésre került és minden egy új építésű csarnokkomplexumban került összevonásra.

Az egyik csarnokban található a berendezés szíve, egy tekintélyes méretű, járható karos polcrendszer. Valójában a dimenziók bámulatosak.

A csaknem 60 m hosszú és 12 m magas épület 20 sorában 560 különböző nagyságú és méretű, díszletekkel teli, gurítható diszletkocsi tárolható. A 8 m hosszú, 2,30 m széles és 2,80 m magas, valamint 3.000 kg teherbírású díszletkocsik mellett teljes személygépkocsik is találhatók.

A 8 darab csaknem 60 m hosszú mozgatható konzolos duplapolc teherbírása egyenként 180 t. A díszletkocsik be- és kiraktározása egy emelhető kabinnal rendelkező négyutas targoncával történik.

A díszletkocsikon el nem férő nagy díszletek tárolása a raklapos polcboxokban, állítva történik.

Egy okosan megtervezett biztonsági rendszer segítségével a szakmai szervezetek összes követelménye teljesíthető volt.

A mindenkori színházi előadásokhoz szükséges díszletkocsik kivételre kerülnek a polcokból, begurítják őket a speciális teherautókba, majd a színházban közvetlenül a színpadra ismételten kigurítják, így a díszlet a legrövidebb időn belül felépíthető.

A díszletraktár és a dekorációs tárgyak, valamint kosztümök közti részen található a műhely, amelyben az új díszletek gyártására és próbaszerelésére kerül sor.

A szomszédos háromemeletes csarnokban a kellékek (bútorok, lámpák, dekorációs tárgyak stb.) találhatók. Egy teljes emelet van fenntartva a kosztümöknek, cipőknek és kiegészítőknek. Nem csoda, hogy a kosztümök sűrűn felakasztva kb. 2.400 folyómétert vesznek igénybe. Ruhapolcok Ez kiegészül még a cipők, kalapok és egyéb felszerelési tárgyak polcaival.

Mindent figyelembe véve az új stuttgarti díszletraktár ideális feltételeket biztosít az operák, színdarabok és balettek esténkénti előadásainak zavartalan lebonyolítására.