Ugrás a fő tartalomra

ŠVELC d.o.o.

Galéria

Faraktár a fűrészművekben

A karos állványnak köszönhetően nagyobb kapacitás és gyorsabb hozzáférés

Az OHRA karos állványai a szlovák ŠVELC d.o.o., a régió egyik legnagyobb fűrészüzeme faraktárában közel 50 százalékkal nagyobb kapacitást biztosítanak. Az 5,7 m magas, három járatos raktárt keskeny nyomtávú targoncák szolgálják ki a raktározott anyagokhoz való gyors és biztos hozzáférés érdekében.

A Krnj melletti Kokrica-ban lévő fűrészüzem különböző formájú és hosszúságú padlókat, deszkákat és faprofilokat gyárt. Az ügyfelek építési vállalkozások, asztalos műhelyek és privát vásárlók. A ŠVELC a különböző fa termékek tárolására 2011-ben egy 50 x 20 méteres csarnokban egy új raktárt rendezett be. Ezzel az volt a célja, hogy emelje a tárolási kapacitást, javítsa a folyamatokat és az anyagokat biztonságosabban tárolja.

A ŠVELC ennek során az OHRA konzolos polcai mellett döntött: A döntés oka az volt, hogy a németországi Köln melletti raktár- és polcspecialista kizárólag nagy értékű melegen hengerelt acélt használ. A polcok támasztékai így ütközéskor rugalmasan kitérnek, de megtartják nagy függőleges terhelhetőségüket. Ezenfelül az OHRA a kivitelezés során is rugalmasnak mutatkozott: Így például a padlólemezt az OHRA határozta meg, míg a polcrendszert maguk a ŠVELC munkatársai végezték.

Az új, három járatos, 5,7 m magas raktár összesen akár 1.000 köbméter tárolási kapacitással rendelkezik. A faárukat 4 síkon tárolják. A polcrendszer 1.200 mm hosszú és 1.500 kilogrammal megterhelhető konzolai hajlíthatóan vannak beakasztva és például targoncával történő ütközés esetén kihajlanak. A targoncák alkalmazását ezenkívül a polcoknál lévő vezérsínek is segítik. Ezek lehetővé teszik a ŠVELC-nél a négyutas, kombilifttel felszerelt targoncák alkalmazását.

A keskenyutas targoncák OHRA konzolos polccal történő kombinálásával a ŠVELC nem csak az anyagokhoz történő hozzáférést volt képes felgyorsítani, de jelentősen képes volt csökkenteni a polcokon és a tárolt faanyagokon jelentkező károkat is. Igaz a karos polcrendszer a tárolási teljesítményt 50 százalékkal növelte, az új raktár nagyobb állománybiztonságot és lényegesen jobb áttekintést kínál.